Over ons

Chepodokhyi 6

Sinds 1990 ben ik bekend met de Tibetaanse Mastiff. Vanaf dat moment ben ik verliefd op het ras. Hun eigenzinnigheid, hun mooie en gracieuze verschijning maakt hen speciaal. Als ze gek met je zijn dan is dat voor de rest van je leven. Tibetanen zijn hele trouwe honden. Ik besprak de TM met mijn man Marc en we besloten om weer eens bij een fokker wat informatie op te vragen. Door middel van haar bemiddeling kregen wij onze eerste TM, de mooie en lieve herplaatsteef Saipal Holy. Toen we Holy voor het eerst zagen waren wij op slag verliefd. We kregen beiden een lik op de wang toen we haar gingen bezoeken bij haar vorige eigenaar. Dit was in 2000.

In 2002 spraken Marc en ik over een tweede TM. Een pup is wat wij het liefst wilden. Het leek ons echter niet zo’n goed idee, aangezien we een zoon hadden van een jaar oud en ons tweede kindje verwachtten we over een paar maanden. Als de gelegenheid zich voor zou doen dan wilden wij heel graag een tweede herplaatshond in ons gezin opnemen. Dit heb ik ook uitgesproken naar iemand van de TMC Nederland. Er gingen wat maanden voorbij, tot we gebeld werden over een herplaatsteef van 6,5 jaar. Dit was Tsjering Ni A Soechavati. Wij zijn met het hele gezin bij Tjsering gaan kijken. Holy en Tsjering leken elkaar in het begin te negeren. Totdat de postbode aan het hek stond. Toen stierden beide TM dames er naartoe om te laten weten dat er iemand aan de poort stond. Het had wel iets om de beide dames blaffend voor het hek te zien. Daardoor hadden wij het gevoel dat Holy en Tsjering wel samen in één huis konden leven.

Toen onze TM dames wat ouder werden besloten wij om voor een reutje te gaan. Ik had de fokkers van Kaltekhan Kennel op Crufts ontmoet in 2006. Dus ik wist dat als er een reutje zou komen dan zou dat van hun kennel zijn. Het zou ook een goede gelegenheid zijn om nieuw bloed te importeren. In 2007 hebben wij onze reu Norbu naar Nederland gehaald. Wij zijn heel blij met deze gekke en mooie reu. Hij gedraagt zich lief en speels tegenover mensen die hij kent. Hij is terughoudend naar onbekenden. Als onbekenden hem de ruimte geven die hij nodig heeft dan komt hij op zijn voorwaarden kennis maken. Norbu is meer een buitenhond. Hij ligt het liefst de hele dag in de tuin, ongeacht het weer.

In 2008 heb ik wederom Kaltekhan Kennel bezocht om naar een nestje van hun te kijken. Een pup maakte zoveel indruk dat ik bij thuiskomst wist dat ze bij ons hoorde. We hebben er kort over nagedacht en besloten om haar erbij te nemen als maatje voor Norbu. Dit maatje heet Kaya. Kaya is een mooie en erg lieve teef naar iedereen. Zij is meer een hond die graag binnenshuis is, ze wil bij ons in de buurt zijn.

In 2013 is ons eerste nest TM’s geboren. Uit dit nest hebben wij een teef aangehouden. Haar kennelnaam is Chepodokhyi Moonshine en haar roepnaam is Dawa. Dawa is een hele vrolijke hond en heeft een heel open karakter. Wij zijn heel blij dat zij bij ons is gebleven.

Monika Knispel