TM info

Karakter van een Tibetaanse Mastiff

Een Tibetaanse Mastiff is van nature rustig en eigenzinnig. Hij is over het algemeen zelfverzekerd en erg gericht op de baas. Meestal is hij gereserveerd naar vreemden. Hij neemt over het algemeen afstand en observeert de mensen die onbekend voor hem zijn. Als de hond de onbekenden als goed heeft bevonden, dan pas kan hij het toelaten om aangehaald te worden (dit kan soms een paar ontmoetingen duren). Dus in zijn tempo en vooral op zijn manier. Dwing deze hond vooral niet, want dat werkt meestal averechts. Een heel belangrijk aspect hierin is socialisatie en de opvoeding van de hond. Jong geleerd is oud gedaan! Het is een echte familiehond die vooral zijn gezin wil beschermen. Hij is een geschikte hond voor mensen die veel ervaring hebben met honden of mensen die zich heel goed in het ras hebben verdiept, de karakter eigenschappen van de Tibetaanse Mastiff als een grote charme zien en echt voor dit ras willen gaan.

Tibetaanse Mastiff Norbu

Hij heeft een baas nodig die geduldig is en een natuurlijk overwicht heeft. Het kan zijn dat een Tibetaanse Mastiff van onweerstaanbare pup naar onuitstaanbare hond in de pubertijd gaat. Ze hebben zo’n grote mate van eigenwijsheid (eigen-wijsheid) dat ze zeker in de pubertijd hun baas soms tot wanhoop kunnen drijven.¬†Straffen heeft veelal een averechtse werking. Deze hond heeft duidelijkheid nodig, d.w.z. een consequente baas. Hij is een zeer slimme hond en zal niet zonder meer een bevel opvolgen. Ook hierin geldt dat geduld en duidelijkheid het meest effect hebben. En denk eraan dat een Tibetaanse Mastiff zijn baas daarmee regelmatig op de proef stelt. Hij is eigenwijs en slim genoeg, daar moet je als baas wel tegen kunnen.

Norbu waaks

Naar andere honden is de Tibetaanse Mastiff over het algemeen heel vreedzaam. Doordat hij zeker van zichzelf is zal hij niet zomaar agressief reageren op een andere hond. Sterker nog, hij kan zo arrogant zijn dat hij de andere hond negeert. Dat geldt wel tot op zekere hoogte! Hij laat niet over zich heenlopen door soortgenoten. Deze hond kan, mits hij daar van jongs af aan mee opgroeit en in begeleid wordt, ook goed met andere dieren samenleven.

Gezondheid van een Tibetaanse Mastiff

De Tibetaanse Mastiff is gevoelig voor heupdysplasie, schildklieraandoening en bepaalde oogaandoeningen zoals cataract.